Juletræet med sin pynt

”Juletræet med sin pynt venter på, vi får begyndt. Aldrig har det vær´t så grønt, aldrig har det vær’t så kønt.” Sådan lyder den velkendte sang skrevet af Mogens Lorentzen i 1939. Og selvom den er 77 år gammel, så rammer den stadig lige ned i hjertet af, hvad et juletræ er og hvad det betyder for os. For mange er juletræet nemlig hele symbolet på julen, – det står der i stuen og venter på, at vi får begyndt på det som store og små venter på og har gået og ladet op til igennem de sidste 24 dage, nemlig gaverne.

Med juletræets særlige symbolværdi følger der traditioner. De fleste har sikkert et eller andet stykke juletræspynt, som betyder noget særligt for dem – hjemme hos min svigermor hænger der en tromme på juletræet, hvorpå min mands navn og fødselsår står skrevet, den har haft sin plads på juletræet, lige siden han blev født, og betyder noget særligt for ham. Hjemme, hos os selv, har vi nogle enkelte kugler tilbage fra min barndom, som endnu ikke er gået i stykker, de bliver behandlet med forsigtighed hvert år og har deres helt særlige plads i toppen af træet.

Men selv om de fleste nok har deres ide om, hvordan juletræet skal se ud og hvordan det skal pyntes, så sker der alligevel en gradvis udvikling gennem årene, i takt med at livet ændrer sig. Vi starter måske ud med at arve noget julepynt fra vores barndomshjem, som så bliver ført sammen med vores partners arvestykker og lidt nyt. Så kommer der børn til og deres hjemmelavede julepynt skal også have sin plads på træet, noget ryger ud, mens andet kommer til. Gradvist ændrer træet sig og inden man ser sig om, er børnene fløjet fra reden. Men sommetider kan der også være behov for en ny start, af den ene eller den anden grund. Det kan være familien er gået i stykker og man har behov for at viske tavlen ren, eller den, der plejede at samle hele familien, er gået bort og nye skal til at tage over. For mit vedkommende, fik jeg lyst til at gøre noget nyt, da vores børn flyttede hjemmefra og min ældste datter begyndte at holde jul hjemme med sine børn.

I år er vi imidlertid alle samlet igen, 4 generationer, så hvem ved, måske skal juletræet i år se ud, som det gjorde da børnene boede hjemme? Men helt som det gamle bliver det ikke, 4 generation er kommet til og de skal også have deres plads på træet. På en tur til Aarhus, i onsdags, valgte mit ene barnebarn en supermands julemand til træet, der som han siger, skal hænge allerøverst på træet – måske bliver det hans særlige stykke juletræspynt, der kommer til at følge ham.

Står du og skal pynte træet for første gang, trænger du til noget eller meget nyt, så har jeg her pyntet to juletræer i farverne rød og hvid – ligesom hundene. Jeg vil lade billederne tale for sig selv, men dog fremhæve de små kugler, eller bær på ståltråd, som kan sættes i længere inde mod stammen og dermed skabe noget dybde i træet.

No products found which match your selection.

Farvet glas - små glasskåle i flotte farverNeder Kjærsholm Hovedgaard
Ideer til indretning med tørrede blomster
Personlig mors dags gave 2020
Badeværelses bakke med fyrfadslys
Indendørs lanterne med lyskæde
Inspiration til efterårsdekoreret lanterner
Inspiration til boligindretning med levende lys 2019
Badeværelses bakke med lille lyserød ballerina figur
Forårspynt til vindueskarmen - porcelæns blomsterløg og engle