Dansk vinproduktion på Neder Kjærsholm Vingaard

I 2009 kunne vi på Neder Kjærsholm Hovedgaard tage hul på en mangeårig drøm om at producere egen dansk vin. Med tilplantning af 3875 vinplanter tog vi de første skridt på vejen mod det, der i dag er blevet til Neder Kjærsholm Vingaard med eget vineri, vinkælder og små 6000 vinplanter af sorterne Solaris, Cabernet cortis, Riesling, Orion, Rondo, Regent og Ortega.

At starte en vingård med produktion af dansk vin, har vi måtte sande, er en tidskrævende proces, som kræver stor viden, tålmodighed og ikke mindst en stor portion held. For trods særlige vinsorter, som er udviklet til det danske klima, så kræver det de rette vejrforhold at få et optimalt udbytte og druer med et højt sukkerindhold. Hertil kommer, at det at passe en vinmark er mere tidskrævende, end de fleste tror. Man siger, at hver vinplante på årsbasis tager 1 time at passe og pleje, hvilket bliver til 6.000 timer for vores vedkommende.

Men når vi siger, vi vil producere dansk vin af højeste kvalitet, så går vi helhjertet ind i det.

Vi har måtte indse, at vi ikke selv har den fornødne tid til at passe markerne, og har derfor valgt at fuldtidsansætte en bulgarer med 25 års erfaring til at passe vinstokkene. Han ved, hvad han laver og ved præcis, hvornår og hvordan tingene skal gøres og har dermed skånet os for en del fejl.

Til selve forædlingen af druerne har vi allieret os med professionelle winemakere fra Luxemburg og Champagne, som assisterer os i de processer, hvor vores egen viden endnu ikke helt slår til.

I 2013 gav de unge planter et pænt udbytte til den første kommercielle produktion. Druerne blev håndplukket, håndsorteret, presset og til sidst lagret på stål. I sommeren 2015 kunne vi stolt præsentere vores første hvidvin fra 2013: Mariehønen. Rødvin lavet på rondodruen er meget skarp og syrerig de første år, så derfor lod vi den ligge i yderligere 4 år, før den blev frigivet til salg. Vores princip er, at vi ikke sælger vin, før den er drikkeklar. Du kan læse mere om vinene her: www.nederkjaersholm.dk/mariehoenen.

Vinene fra 2014 viste for alvor, at man kan lave kvalitetsvin i Danmark. Dicte Premium-hvidvinen opnåede “Seal of Approval” (3.plads i sin kategori) ved AWC Award 2018, som er en international konkurrence med 12.400 vine fra 39 nationer. Dicteserien omfatter 2 hvidvine, 1 rosé og 3 rødvine, som netop er sat til salg. Du kan læse mere om dem her: www.nederkjaersholm.dk/dicte.

I 2016 fik vi en rigtig flot høst, som blev til serien Sweet Sixty. Hvidvin og rosé er på markedet nu, men de 3 rødvine skal ligge nogle år endnu… Læs mere om vinene her: www.nederkjaersholm.dk/sweetsixty.

Hele vinhøsten fra 2017 er lavet til mousserende vine – i øvrigt på nøjagtig samme måde, som man gør i Champagne. Disse vine skal lagre nogle måneder endnu, inden de er klar til salg.

Se Fødevarestyrelsens smiley-rapporter