Dansk vin fra Neder Kjærsholm Vingaard

I 2009 kunne vi på Neder Kjærsholm Hovedgaard tage hul på en mangeårig drøm om at producere egen dansk vin. Med tilplantning af 3875 vinplanter tog vi de første skridt på vejen mod det, der i dag er blevet til Neder Kjærsholm Vingaard med eget vineri, vinkælder og små 6000 vinplanter af sorterne Solaris, Cabernet cortis, Riesling, Orion, Rhondo, Regent og Ortega.

Men at starte en vingård med produktion af dansk vin har vi måtte sande er en tidskrævende proces, som kræver stor viden og tålmod og ikke mindst en stor portion held. For trods særlige vinsorter udviklet til det danske klima, så kræver det de rette vejrforhold for at få et optimalt udbytte og druer med et højt sukker indhold. Hertil kommer at det, at det at passe en vinmark er mere tidskrævende, end de fleste ville tro. Man siger, at hver vinplante på årsbasis tager 1 time at passe og pleje, hvilket bliver til 6.000 timer for vores vedkommende.

Men når vi siger, vi vil producere dansk vin af højeste kvalitet, så går vi helhjertet ind i det.

Vi har måtte indse, at vi ikke selv har den fornødne tid til at passe markerne, og har derfor valgt at fuldtids ansætte en bulgarer med 25 års erfaring til at passe vinstokkene. Han ved, hvad han laver og ved præcis, hvornår og hvordan tingene skal gøres og har dermed skånet os for en del fejl.

Til selve forædlingen af druerne har vi allieret os med en professionel vinkyper fra Luxemburg, som assisterer os i de processer, hvor vores egen viden endnu ikke slår til.

I 2013 gav de unge planter pænt udbytte til den første kommercielle produktion. Druerne blev håndplukket, håndsorteret, presset og til sidste lagret på stål. I sommeren 2015 kunne vi stolt præsentere vores første hvidvin fra 2013 Mariehønen. Du kan læse mere om den her.

Se Fødevarestyrelsens smiley-rapporter